Tíz Goya-díjat nyert el a Hófehérke némafilmes feldolgozása

Tíz Goya-díjat, köztük a legjobb film és a legjobb forgatókönyv trófeáját nyerte el vasárnap este Madridban Pablo Berger Blancanieves című alkotása, a Hófehérke fekete-fehér némafilmes feldolgozása.

A 27. alkalommal kiosztott legrangosabb spanyol filmes díjak gáláján az Életrevalók című francia dráma kapta a legjobb európai film díját. Az ibero-amerikai filmek mezőnyében a kubai Alejandro Brugues Juan de los muertos című munkája vitte el a Goya-díjat. Berger alkotását 18 kategóriában jelölték a idei Goya-díjakra. A rendező az 1920-as évek európai némafilmjei előtt kívánt tisztelegni munkájával. A Blancanievest a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára is nevezte Spanyolország, de a produkció nem jutott be a jelöltek közé.

A legjobb színész elismerését Jose Sacristan kapta az El Muerto y ser Feliz című filmben nyújtott alakításáért. A színésznők közül a Blancanieves főszereplője, Maribel Vertu vehette át a spanyol filmakadémia díját. A gonosz mostohát alakító Vertu ezzel második Goya-díját nyerte. Az elismerésre Naomi Watts, Aida Folch és Penélope Cruz is esélyes volt. A második gyermekét váró Cruz nem jelent meg a díjkiosztón. Férje, Javier Bardem a Szahara térségében élők emberi jogainak védelmében emelt szót a ceremónián Alvaro Longoria rendező társaságában, aki Hijos de las nubes, la última colonia című dokumentumfilmjéért kapott Goya-díjat. Az Oscar-díjas Bardem a film narrátori szerepét vállalta.

A rendezői kategória Goya-díját Juan Antonio Bayona nyerte A lehetetlen című katasztrófafilmért. A Spanyolországban hatalmas közönségsikert aratott produkció a 2004-es cunamitragédiát idézi fel. A rendező azon melegében átadta a díjat a közönség soraiban ülő Maria Belonnak: az asszony és családja a cunami túlélői közé tartoznak, az ő történetük szolgált a film alapjául. A gesztust lelkes ováció fogadta a nézők soraiban.

“Jó dolog nagyszabású filmeket forgatni. Ez nem arrogancia. A spanyol filmiparnak nagy, közepes és kis filmekre is szüksége van” – fogalmazott Bayona köszönőbeszédében. A produkció alkotói összesen öt díjjal távoztak a vasárnapi díjkiosztó ceremóniáról.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>