Jobban telítenek a kisebb falatok – még a televízió előtt is

Aki kisebb falatokban eszik, az hamarabb érzi magát elteltnek. Ez még akkor is érvényes, ha valaki tévénézés közben nassol. Erre az eredményre jutottak a hollandiai Wageningen Egyetem tudósai.

Aki igyekszik a televízió előtt kis harapásokkal étkezni, annál harminc százalékkal kisebb az elfogyasztott étel mennyisége – írta Dieuwerke Bolhuis kutató és csapata a PlosOne című szaklapban. A kutatás eredménye számos korábbi tanulmányt támaszt alá. Ezek szerint az emberek jellemzően nagyobb mennyiséget fogyasztanak, ha valami, például a televízió elvonja a figyelmüket. Ugyanakkor a holland kutatók felismerték, hogy a kis harapások ilyen esetben is csökkentik a táplálékfelvétel mértékét.

A vizsgálat során 53 résztvevőt ültettek le a kutatók egy film elé, és adtak nekik egy tál paradicsomlevest. Az egyik csoportnak kis kortyokban, a másodiknak nagy kortyokban, a harmadiknak pedig tetszőleges adagokban kellett elfogyasztania a levest. A fő ok, amiért a vizsgálatban résztvevők letették a kanalat, az volt, hogy úgy érezték, nem fér beléjük több. Ekkorra azok fogyasztották el a legkevesebbet, akik kis falatokat ettek.

A diétázóknak adható tippel zárhatták a kutatók vizsgálatukat: aki nem tud lemondani a televízió előtti nassolásról, az legalább próbáljon kis falatokban fogyasztani. Az élelmiszeripar pedig a kisebb porciójú készételekkel segítheti a túlsúly elleni küzdelmet.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>