Robbanó csokoládéval akarták meggyilkolni Winston Churchillt

Egy tábla robbanó csokoládéval akarták eltenni láb alól Winston Churchill brit miniszterelnököt a nácik a II. világháború idején, legalábbis egy most nyilvánosságra került történelmi levél szerint.

Adolf Hitler bombagyártói szó szerint csokoládéba burkolták a robbanóanyagot, Churchill csak egy tábla keserűcsokoládét látott volna drágának látszó, fekete és arany színű csomagolásban. A tervek szerint a Nagy-Britanniában tevékenykedő német titkosügynökök feladata lett volna, hogy diszkréten a kormányfő egyéb luxustermékei közé helyezzék a Peters Chocolate márkanévvel megjelölt csokoládét a War Cabinet étkezőjében – írta a The Daily Telegraph című brit lap. A robbanóanyag mennyisége állítólag elég lett volna ahhoz, hogy pár méteres körzetben mindenkivel végezzen.

A merénylettervet azonban brit hírszerzők meghiúsították, ugyanis észrevették, hogy a csokoládé preparált. Az akció meghiúsításában fontos szerepet játszott az MI5 egyik vezetője, Lord Victor Rotschild. Churchill egy pillanatra sem került veszélybe – legalábbis ebben az ügyben. Rotschild békeidőben tudós volt, emellett a híres bankárcsalád tagja. Még arra is ügyelt, hogy posztereket gyártasson a csokoládé csomagolásával, hogy figyelmeztesse a lakosságot.

A merényletre az utókor abból a levélből derített fényt, amelyet Lord Rotschild 1943. május 4-i keltezéssel Laurence Fish művésznek írt, hogy megbízza a poszterek megrajzolásával.

A történelmi dokumentumra Fish 89 éves neje, egy újságíró talált rá szortírozás közben 2009-ben, a nyilvánosság most ismerhette meg. Kiderült belőle, hogy a robbanóanyag a csomagolás felbontásától eltelt hét másodperc múlva lépett volna működésbe.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>