Mozi a jégen: szórakoztató programok a déli-sarki tudományos állomásokon

Jégfalra vetített filmek, sport- és egyéb szórakoztató rendezvények teszik változatosabbá július közepéig az antarktiszi tél legsötétebb napjait a déli-sarki tudományos kutatóállomások lakói számára.

Ilyentájt jobb esetben is alig két-három órányi fény jut az ott élőknek, úgyhogy a vidám programoknak nemcsak az unaloműzésben van szerepük, hanem segítenek javítani a kedélyeket, csökkenteni a szorongást. A Cinema Antarctic vendégei nemrég A Sark meghódítása című, 1912-ben készült George Melies-vígjátékot látták fekete-fehérben: az alkotást a jéghegy oldalára vetítették. A Déli-sark keleti részén, a Dumont d’Urville francia kutatóállomáson élő Martin Passingham, aki a császárpingvinekről forgat dokumentumfilmet, két kilométert gyalogolt a befagyott tengeren át a mínusz húsz fokban, hogy megnézhesse a filmet. “Remek volt az idő. Ahogy a mozi után felnéztünk, sarki fény sugárzott az égbolton, egyike az eddigi legszebbeknek” – jegyezte meg a brit hírügynökségnek küldött e-mailjében.

A fagy birodalmában “olimpiai játékokat” szerveznek, sőt kaszinót is létrehoztak: a hölgyek és az urak a legelegánsabb ruhájukat öltik magukra, és a gasztronómiai élvezetek sem maradnak ki. A franciáktól pár ezer kilométerrel arrébb, az ausztrál Mawson kutatóállomáson egy úszómedence a fő attrakció, amelyet a jégbe vájtak másfél méter mélyen. Aki elég bátor hozzá, fürdőruhában ugorhat a különleges medencébe, hogy aztán pár másodperc múlva ki is kecmeregjen. “Mivel a víz közben folyamatosan fagy, mindig van valaki, aki a képződő jeget eltakarítja a vízbe ugrók útjából” – mesélte Melanie Fitzpatrick, az állomás vezető-helyettese.

Egy másik ausztrál helyszínen, a Casey állomáson a programsorozat hússütéssel kezdődött és jéghokival folytatódott, amihez az ütőket a bázis ácsmestere faragta. A tél közepéhez kapcsolódó rendezvények azonban hamarosan véget érnek, és azt követően még négy hónap munka áll a kutatók előtt – mondta Mark Hunt, az állomás vezetője.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>