“Diétaszemüveg” segítheti a fogyni vágyókat

Japán fejlesztésű “diétaszemüveg” segítheti a fogyni vágyókat.

A Tokiói Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a számítástechnika és eltorzított képek segítségével manipulálja viselőjét, és arra készteti, hogy kisebb vagy kevésbé vonzó ételadagokkal is megelégedjen. Az egyik fejlesztés egy kamerával kiegészített szemüveg, amely használójának felnagyítva mutatja a kezében tartott kekszet úgy, hogy kezének képe a valóságnak megfelelő méretű marad. A vizsgálatok során a résztvevők csaknem tíz százalékkal kevesebbet fogyasztottak, ha a keksz méretét a valóságosnál kétszer nagyobbnak látták. Az önkéntes résztvevők ezzel szemben 15 százalékkal többet ettek, ha a keksz egyharmaddal kisebbnek mutatkozott a valóságosnál.

Egy másik kutatás során a szakértők illatokat és vizuális trükköket alkalmaztak, hogy a kísérleti személyben azt a látszatot keltsék, csokis kekszet vagy eperízű süteményt fogyasztanak az egyszerű vajas keksz helyett. Ennek a résztvevők csaknem 80 százaléka bedőlt. “Nagyon érdekes annak a vizsgálata, hogy mennyire manipulálható az emberi tudat a számítógép segítségével” – mondta el a kutatást vezető Micsitaka Hirose. A következőkben azt kutatják, milyen mértékben segíthetik a kifejlesztett szerkezetek a gyakorlatban a diétázókat.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>