A tirannoszaurusz-csontvázat a jogi vita ellenére is elárverezték

Egymillió-ötvenezer dollárért, azaz közel 245 millió forintért kelt el egy csaknem teljes zsarnokgyíkcsontváz a New York-i árverésen, noha a fosszília tulajdonjoga tisztázatlan.

Cahjagin Elbegdordzs mongol államfő múlt heti közleményben leszögezte, hogy a csontvázat Mongóliában fedezték fel, és illegálisan vitték ki az ázsiai országból. “Törvénytelen a csontváz elárverezése, a fosszíliát vissza kell szolgáltatni Mongóliának” – emelte ki a mongol köztársasági elnök.

Ennek jegyében a mongol kormány kerestet nyújtott be a texasi állami körzeti bíróságon a dallasi székhelyű Dallasban Heritage Auctions nevű aukciós ház ellen, és az ügyletet ideiglenes felfüggesztő határozatot szerzett.
Greg Rohan, a Heritage Auctions elnöke szerint nem ismeretes, hogy hol került elő a csontváz, viszont a fosszília legálisan jutott az Egyesült Államokba. Az aukciós ház elnöke rámutatott, hogy a dallasi bíróság által hozott ideiglenes felfüggesztő végzésnek nincs jogi hatálya New Yorkban, mindazonáltal az ügylet mindaddig nem bonyolódik le, míg be nem fejeződik a mongol kormány által kezdeményezett per. Az intézmény nem kívánta megnevezni a vevőt, aki telefonon licitált a ritka leletre.

A Tarbosaurus bataar a Tyrannosauridae, azaz a zsarnokgyíkok családjába tartozó dinoszaurusz. A Tyrannosaurus rex ázsiai rokonának 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontvázát a Góbi-sivatagban tárták fel nyolc évvel ezelőtt. David Herskowitz, a Heritage Auctions természettudományi részlegének igazgatója szerint a koponya 80 százaléka maradt fenn, a csontváznak pedig 75 százaléka. “Ez nagy ritkaságnak számít, a legtöbb esetben a dinoszaurusz-csontvázaknak legfeljebb 50 százaléka marad fenn” – közölte.
A Tarbosaurus két lábon járó, több mint egy tonnás húsevő volt. Aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus rex méretét, a Tarbosaurus az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>