Az amerikai mozipiacon terjeszkedik Kína

A Dalian Wanda kínai üzleti konglomerátum felvásárolta az AMC Entertainment Holdingsot, a második számú amerikai moziláncot – jelentette be a két vállalat hétfőn.

Az ügylettel a kínai cég a világ legnagyobb filmszínház-tulajdonosává vált. Az AMC hiteleit is magában foglaló 2,6 milliárd dolláros vételár mellett a Dalian Wanda 500 millió dollár értékű stratégiai és technológiai befektetést tervez az amerikai cégben, s a jelenlegi vezetés foglalkoztatásának biztosítását is megígérték. Az AMC központja az amerikai Kansas City marad, s a napi működés változatlan körülmények közt folyik tovább – közölte hétfőn az új tulajdonos.

“A felvásárlással a Wanda igazi globális mozilánccá válik, olyan filmszínházakkal és technológiával, amely növeli a mozizás élményét a világ két legnagyobb mozipiacán” – fogalmazott Vang Csien-lin (Wang Jianlin), a Dalian Wanda elnöke. A tavaly 16,7 milliárd dolláros bevételt elkönyvelő, magántulajdonban lévő Dalian Wanda elsősorban kereskedelmi ingatlanok, luxushotelek, turizmus, kiskereskedelem és kulturális szolgáltatások terén tevékeny, Kínán belül 86 mozit üzemeltet, ezen túl filmgyártással és -forgalmazással is foglalkozik.

Az AMC az Egyesült Államokban és Kanadában összesen 346 mozit üzemeltet, ezeket tavaly mintegy 200 millióan keresték fel. A cég az 50 legnagyobb bevételt hozó amerikai filmszínházból 23-at tudhat portfóliójában.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>