Miből lett a teknősbéka?

A teknős közelebbi rokona a krokodiloknak és a madaraknak, mint a gyíkoknak és a kígyóknak – oldották meg amerikai genetikusok az állatok evolúciójának régóta vitatott kérdését.

A 200-300 millió évvel ezelőtt kifejlődött teknősök eredete sokáig tudományos perpatvar tárgya volt, mert fiziológiájuk az állatok evolúciós fájának másik ágára utal, mint génjeik. “A teknősök evolúciós eredete összekuszálta a gerincesek fejlődéséről szóló ismereteinket” – írták a Bostoni Egyetem kutatói a brit Királyi Társaság Biology Letters című folyóiratában. Most közzétett tanulmányuk azonban “perdöntő módon mutatja meg, hogy genetikai történetük szerint a teknősök közelebbi rokonai a madaraknak és a krokodiloknak” – szögezte le Nicholas Crawford, a kutatók egyike.

Anatómiai tanulmányok és fosszíliák vizsgálata alapján a teknősöket a kígyókkal, gyíkokkal és más hüllőkkel hozták közelebbi rokonságba. Mást mutattak azonban a genetikai elemzések, amelyek szerint több közös van bennük a krokodilokkal és madarakkal. Az uralkodógyík alakúak (Archosauromorpha) alosztályát ma már csak ez utóbbi két csoport képviseli (Crocodylia és Aves). Crawford hangsúlyozta, hogy a megállapítást a valaha elvégzett legalaposabb genetikai elemzéssel igazolták most, tízszer annyi adatot gyűjtöttek ehhez a tanulmányhoz, mint bármely korábbi kutatási erőfeszítésben e témában. Összehasonlító genetikai elemzésükben több kígyó-, teknős-, gyík- és krokodilfaj, valamint a csirke és a zebrapinty DNS-ét elemezték és vetették egybe.

A történelmi kavarodást részben az okozhatta a kutató szerint, hogy a teknősök alapvető fizikai jegyeikben hasonlítanak a gyíkokra és kígyókra, beleértve háromkamrás szívüket is, miközben kevés fizikai hasonlóságot mutatnak a krokodilokkal.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>