Drogfüggőség: oda- és visszaút

Kubiszyn Viktor saját bőrén tapasztalta, milyen kirekesztettnek, lenni. Drognapló című könyve – melyet a Rongy Kocsmában mutatott be – a lesüllyedés és visszatérés grafikonját foglalja szavakba.

Drogos, függő, mindegyik olyan szó amitől undorodik az egyszerű halandó, és ha teheti elkerüli az ilyen embertársait. Nem véletlen, a drogos rombolja környezetét. A függő azonban nem feltétlenül kábítószer használó fiatal. Függőséget okoz az alkohol, gyógyszer, étel, és bármily hihetetlen a munka is. Mind ugyanarra a tünetegyüttesre példa, csupán a kifejeződése, és társadalomra való veszélyessége  más. A problémákat úgy a legegyszerűbb rendezni, ha megelőzzük őket. Sok módszer van arra, hogy az ember kifejezze magát, ha megkapja a lehetőséget, nem nyúl kábítószerekhez. A társadalom különböző szintjén mindenki tehet azért, hogy kevesebben legyenek függők. Hogyan válik valaki drogossá? Hogyan lehet kilépni az ördögi körből? Van-e kiút egyáltalán?

A Drognapló című könyv erről szól. Kubiszyn Viktor, a könyv szerzője saját bőrén tapasztalta, milyen kirekesztettnek, lenni. Nagyon mélyre süllyedt, mégis visszatért, és most sorstársait segíti. A könyv mindenkinek szól, hiszen bárkinek a környezetében lehet hasonló problémával küzdő beteg. A ritka, tisztább pillanatokban, akár még közvetlenül is jó segítség lehet a kötet, de elsősorban a környezetnek szól. A társadalom ugyanis nemcsak a megelőzésben segíthet. Ha már nem sikerült a prevenció, akkor a leszokást kell előmozdítani, ha mással nem bátorítással.

A könyv szegedi bemutatóját stílszerűen, a Rongy kocsmában rendezték egy drogprevenciós nap keretében. Délután a Fű-vész klub zsonglőrcsapatával szórakozhatott a közönség. A megelőzés jegyében, Álmos Péter A sóvárgó agy biológiája és Andó Bálint Miben mások a szerfüggők? – Személyiségük pszichológiai szemmel címmel tartottak előadást, majd Kubiszyn Viktor Drognapló című kötetének bemutatójára került sor, a szerzővel Káldy Sára beszélgetett, drogokról, rászokásról, leszokásról, hitről, irodalomról és sok minden másról. A szerzővel a bemutató után beszélgettem.

Vörös B. Zoltán

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>