Negyedmilliárd forinthoz közelít az RTL Klub büntetése

A Való Világ 4 első három hónapjának jogsértései miatt már majdnem 250 millió forintot kell fizetnie az RTL Klubnak és ez még közel sem a végösszeg.

Pár napja 144 millió forint büntetést rótt ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ című műsorára a novemberi és decemberi epizódok alapján. Ma pedig, a nem megfelelően elkészített, illetve nem megfelelő időpontban sugárzott januári epizódok és promóciós anyagoknak, valamint a reklámokra vonatkozó jogszabályok megsértésének köszönhetően újabb 88 millió forintos büntetést kapott a csatorna.

Annak ellenére, hogy az RTL Klub a műsor sugárzása előtt etikai kódexben vállalta bizonyos szabályok betartását, a VV4 ellen írásban 127 nézői panasz érkezett a sugárzás első hónapjában. A műsorfigyelők hivatalból, az adásokat percről percre vizsgálták és elemezték. A szerv nem csak a bent lakók viselkedésével és bizonyos tetteik műsorba kerülésével kapcsolatosan jelezte ellenérzését, hanem amiatt is, hogy a szerkesztők olykor még játékokkal is ráerősítettek bizonyos dolgokra (túlzott szexualitás, agresszió, alkohol).

Eddig a műsorok rossz korhatár-besorolása miatt 187 millió forint kötbért szabtak ki, illetve az előzetesek rossz időpontban való sugárzása miatt további 19 millió forint büntetést állapítottak meg. Az RTL Klub például novemberben és decemberben 140-szer, januárban pedig 87-szer sugározta nem megfelelő időpontban és korhatárkarikával a VV4 promóit, és 399 alkalommal a hatályos reklámszabályok ellen is vétettet. Enyhítő körülmény volt azonban, hogy az NMHH médiatanácsa nem a jogsértések számát, hanem csupán a jogsértő adások mennyiségét vette figyelembe a bírság kiszabásakor, utóbbi pedig csak töredéke előbbinek. További enyhítést eredményezett az, hogy a lehetséges maximális pénzbüntetés egy százalékát szabta ki a médiatanács, így jött ki például novemberre és decemberre csak 14 millió forintos pénzbüntetés a reklámszabályok megsértése miatt.

A médiatanács a januári adásokkal kapcsolatos büntetésekről szólva azt is bejelentette, hogy a valóságshow-ról már csak egy döntés várható, ami februártól május 8-i fináléig vizsgálja majd a műsort. Ez a papírforma szerint újabb több százmilliós tételt jelenthet – már persze akkor, ha februártól az RTL Klub tartva az NMHH esetleges haragjától, nem szüntette meg azon nyomban a jogsértésgyanús momentumokat.
Az NMHH álláspontja szerint a Való Világ 4 egyik legnagyobb “bűne”, hogy halmozottan megjelent benne az agresszió, a hisztéria, a szexualitás, az intrika, a trágárság, illetve az alkohol- és cigarettafogyasztás. Mindezek pedig alkalmasak a kiskorúak személyiségfejlődésének súlyos, negatív befolyásolására. Ezzel kapcsolatban a szervezet nézettségi felméréséket idézett fel, melyek szerint például december 20-án a 19 órától sugárzott adást 288 808 4-12 év közötti gyermek nézhette.

Ezt látszik alátámasztani a mai Borsban a Kaposvári Egyetem Helyzetkép a 8-15 évesek érzelmi neveltségének szintjéről című felmérése, mely szerint a magyar iskolások 70 százaléka szívesebben lakna a VV-villában, mint otthon. A gyerekek leginkább azért választanák a reality-t, mert így tanulás és munka nélkül lehet meggazdagodni, mert ingyen kaphatnak menő ruhákat, luxus élelmiszereket és persze alkoholt, valamint mert sztárokká válhatnak.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója már az első büntetés hírére is azt reagálta, hogy annak mértékével nem ért egyet és bírósághoz fordul. Valamint azt is megemlítette, hogy az NMHH a Való Világ időtartama alatt nem értesítette a csatornát jogsértésekről, mindössze vélelmezett jogsértésekről küldött nekik levelet, amiben a csatorna álláspontját kérik. Erre reagálva a csatorna minden alkalommal írásban közölte a szervezettel a saját jogi álláspontját, arra azonban nem kaptak választ, hogy ennek ismeretében, hogy döntött a hatóság, csak a bírságok összegéről értesültek – először a sajtóból.

(Forrás: sg.hu)

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>