HÖOK-kiadvány a munkavállalói ismeretekről

Munkavállalói ismeretekről szóló kiadványt állított össze a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK); a szervezet több mint tízezer hallgatóhoz juttatja el a kiadványt, hogy általános támpontot, felvilágosítást adjon a munkavállalás során felmerülő kérdésekhez. A HÖOK támogatja azokat az elképzeléseket, hogy a kötelező tananyagba kerüljenek be a munkavállalói és pénzügyi ismeretek a középfokú oktatás utolsó évfolyamán, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként.

A hallgató tömörülés MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azért készítették a kiadványt, mert kiemelten fontosnak tartják, hogy a munkaerőpiacra belépő pályakezdőknek kellő ismeretanyaguk legyen a munkavállalást érintő alapvető kérdésekről.
Mint írták, a fiatalok munkavállalói és pénzügyi ismereteinek hiányosságát számos kutatás támasztja alá. Ezek közül kiemelkedőek a különböző ifjúsági jelentések és a szakmai szervezetek által végzett felmérések, amelyek borús képet festenek.
Azokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a nem megfelelő tájékozottság hatalmas veszélyeket jelent a munkavállalással kapcsolatban. A HÖOK felidéz egy három éve készült nagymintás ifjúságkutatást, amely szerint a megkérdezett fiatalok közül az alkalmazottaknak csupán 69 százaléka, az alkalmi munkavállalóknak pedig mindössze 37 százaléka jelentette ki, hogy teljes fizetését legálisan kapja.
Önmagában ezek az elkeserítő számok természetesen nem vezethetőek vissza pusztán a fiatalok tájékozatlanságára, mindenesetre az a tény, hogy ma úgy kerülhet ki egy fiatal az “iskolapadból”, hogy még életében nem látott munkaszerződést, a feketemunka fogalmáról és annak következményeiről nem is hall, az szöges ellentétben áll a tudatos munkavállalóvá-állampolgárrá nevelés célkitűzéseivel – olvasható a közleményben.
Kitértek arra is, támogatják azokat az elképzeléseket és változtatásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a kötelező tananyagba bekerüljenek a munkavállalói és pénzügyi ismeretek a középfokú oktatásban az utolsó évfolyamon, a felsőfoktatásban pedig legalább féléves választható tárgyként. Javasolják továbbá, hogy a pedagógusképzésben, és továbbképzésben a lehető leghamarabb jelenjen meg a munkajogi, pénzügyi ismeretek oktatásának ellátására való felkészítés.
A dokumentum online formában is letölthető ITT.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>