Gondoskodnak a Nápolyban megsérült szegedi hallgatóról

Mint ismeretes, a múlt héten súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy szegedi egyetemistát, aki Erasmus-ösztöndíjjal tanul Nápolyban. A Szegedi Tudományegyetem ERASMUS-programjain immáron 13 éve vesznek részt hallgatók, ez az első ilyen sajnálatos eset – írja az intézmény sajtóközleménye.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külföldön járt hallgatók nemcsak szakmailag gyarapodnak kinttartózkodásuk alatt, hanem olyan élményekkel és új barátságokkal is, hogy sokan újabb ösztöndíj-lehetőséget keresnek. Ebben a tanévben ERASMUS tanulmányi ösztöndíjban 241, míg külföldi szakmai gyakorlaton 55 szegedi egyetemi hallgató vesz részt 110 egyetemen 24 országban, 99 városban.

Az egyetem kiutazásuk előtt felkészíti a hallgatókat arra, mit kell tenniük, ha bármilyen nehézséggel találják szemben magukat külföldön. A hallgatókat arra kérik, hogy ha bármilyen problémájuk adódik, azt azonnal jelezzék a SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodájának (NMI) és a fogadóegyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársainak is. Minden kérés, probléma jelzése esetén azonnal kapcsolatba lépnek a partnerekkel, ahogyan ez esetben is történt, hogy hallgatók a szükséges segítséget mielőbb megkaphassák.

“Amikor értesültünk arról, hogy a Nápolyban tartózkodó hallgatónk megsérült, azonnal felvettük a kapcsolatot a fogadó Federico II Egyetemmel. Pál József Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettes telefonon beszélt Massimo Marrelli rektorral, a NMI pedig állandó, napi kapcsolatban van a nápolyi egyetem külügyi munkatársaival. (A Federico II Egyetem nemcsak rendkívül segítőkész, hanem anyagi áldozatot is vállal hallgatónk érdekében: fedezik a hallgató édesapjának kinttartózkodását, és a hallgató hazautazásának költségét is vállalják.) Az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja a fiatalember édesapjával tartja a kapcsolatot, így a hallgató egészségi állapotáról folyamatosan friss információkkal rendelkezünk, arról azonban a szülők kérésére nem adhatunk felvilágosítást. A hallgatóval történteket az olasz rendőrség vizsgálja” – tájékoztat az egyetem sajtóközleménye.

Május 15-én arról szóltak a sajtóhírek, hogy egy szegedi egyetemista fiút tartanak súlyos sérülései miatt mesterséges kómában Nápolyban. Az RTL Híradója arról számolt be, hogy a cserediákként Olaszországban tanuló üllési fiatalemberre egy buli után találtak rá társai az udvaron. Minden valószínűség szerint nem baleset történt, a fiú ugyanis külső erőszakos behatásra utaló belső sérülésekkel került a kórházba. A vasárnapi értesülések akkor arról is tájékoztattak, a hallgató állapota stabil, de még mesterséges kómában kell tartani, az eset pontos körülményeit vizsgálják.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>