Tíz híres Google-ikon

Google Doodles, vagyis Google-firkák néven újul meg rendszeresen a világ leghíresebb netes keresőjének weboldala. Tradícióvá vált ugyanis, hogy bizonyos történelmi eseményeknek, személyeknek, vagy évfordulóknak a Google logójával tiszteleg. Szerepelt már Albert Einstein, Mona Lisa és a képregényhős Dilbert is a kezdőlapon, tavaly pedig az 1956-os magyar forradalomról is megemlékeztek. Összegyűjtöttük a tíz legérdekesebb Google Doodle-t.

Hagyományt teremtett a világ egyik legnagyobb keresőoldala, a Google, amikor 1998-ban először, megemlékezve egy dél-amerikai aratóünnepről (a Burning Man fesztiválról) megváltoztatta logóját. Egy kis bábú képét rakták be az O betű mögé, egy jellegzetes figurát, amit a nevadai fesztivál alatt meg szoktak gyújtani. Az ötlet nagy sikert aratott, innentől kezdve pedig egyre gyakrabban futhattunk bele híres emberekbe, vagy nevezetes eseményekbe netes böngészésünk kezdetekor.
A Google főoldalán a honlap webmestere, Dennis Hwang ír a Firkák születéséről. A grafikus már több, mint tíz éve dolgozik a Doodle-okon, elmondása szerint ezek a tréfás megemlékezések jelentősen hozzájárulnak a kereső népszerűségéhez. Hozzáteszi, hogy a logók megalkotása ugyan nagyrészt saját elképzeléseiken alapul, azonban a honlap látogatói is rendszeresen küldenek ötleteket, több kreatív munka is született már így. A firkák kidolgozását komoly kutatás előzi meg, majd pár látványterv bemutatása után választják ki a legmegfelelőbbet. Szemezgettünk egy kicsit az alkotásokból, íme tíz emlékezetes darab.

1einstein - Albert Einstein születésnapja (2003. március 14.)
Az O-betűből alakították ki a híres fizikus torzomborz karikatúráját, születésnapja alkalmából. Mellette az e betűhöz még hozzátoldották leghíresebb képletét, a Tömeg-energia ekvivalenciáét.

2dilbert - Dilbert Doodle (2002. május 20-24.)
A híres amerikai képregényről egy négy részes logóval emlékeztek meg. Dilbert, a nagyvállalatnál senyvedő villamosmérnök éppen a főnökével és munkatársával diskurál arról, hogy milyen legyen a Google logója. A szokásos, parttalan vitát követően végül Dilbert szemüvege és örökké fölfelé kunkorodó nyakkendője egészíti ki a hiányos betűket.

3dns - A DNS-lánc (2003. április 25.)
1953-ban április 25-én jelent meg James Watson és Francis Crick cikke a Nature folyóiratban, melyben leírták a DNS szerkezetét. Az 50. évfordulóján a Google O-betűit DNS lánccá szedték szét. A logó több szempontból is aktuális volt, szintén ezen a napon jelentették be a Humán Genom Projekt, az emberi gének feltérképezésének befejezését.

4_pacman - A harmincéves Pacman (2010. május 21.)
A Namco szellemek elől labirintusba menekülő, bogyóevő sárga szörnye tavaly ünnepelte harmincadik születésnapját, ennek alkalmából a Google egy retro Pacman-pályává alakította logóját. Sokan észre sem vették, de az insert coin feliratra kattintva még játszani is lehetett vele. Ha lemaradtunk volna róla, itt még bepótolhatjuk.

5michelangelo - Michelangelo születésnapja (2003. március 6.)
A reneszánsz polihisztor születésnapja alkalmából a Google L-betűjéből Dávid szobrát faragták ki a grafikusok. Mellettük a többi betű is megkövesedett.

6_1956 - 1956. (2010. október 23.)
A nemzeti ünnepünk jelképének számító, középen kivágott zászló fogadott minket tavaly október 23.-én a kereső honlapján. Sajnos ez a logó csak Magyarországról volt elérhető.

- Charlie Chaplin (2011. április 16.)
Chaplin 122. születésnapját rendhagyó módon egy videóval ünnepelték. A némafilm időszakának egyik legnagyobb sztárja a kezdőlapon egy Google felirat előtt bohóckodik, és egy hivatalos szervvel is összeakasztja a bajszát.

8scream - A sikoly (2006. december 12.)
Edvard Munch híres műve, a sikoly már sok grafikust és hobbi-photoshopost megihletett. A norvég expresszionistára születésnapja alkalmából egy Google verzióval is megemlékeztek a weblap készítői, amin a betűk művészi módon olvadnak bele a képbe. Én a G-t elsőre észre sem vettem.

9lego - Legó Google (2008. január 28.)
Az játék 2008 elején ünnepelte az ötvenedik születésnapját, a Google ez alkalommal építőkockákból rakta ki magát. Három dimenzióban, egyensúlyozó emberkével a tetején.

10brucelee - A Kis Sárkány (2010. november 27.)
Bruce Lee születésének hetvenedik évfordulójából a Google egy igen impozáns rajzzal kedveskedett a színész-harcművész rajongóinak. Legalábbis a Kínában, Hong Kongban és Taiwanban élőknek, a Doodle-t ugyanis csak az ottani gépekről lehetett látni.

A Google összes eddigi logója megtekinthető a http://www.google.com/logos oldalon.

Illés Attila

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>