Blog: Termőnő

A nőnap nálam olyan, mint egy izmos másnaposság – fogalmam sincs, mi zajlik körülöttem.

Ez is egy újabb régi vágású hagyomány, amit lefogadom, hogy az őseink még stílszerűbben ünnepeltek. Ma azt mondani egy szál halott virágra, hogy na, íme ragaszkodásunk kifejeződése – elég sivár. Soha nem értékeltem azokat a dátumokat, amik az évből kiemelkedve jelképeznek valamit, mert A: a jelképen is fog az idő és ugyanúgy el fog száradni, mint a virág; B: egy egyetemes tiszteletet, csodálatot nem igazán gerinces dolog körülbelül egy fél napba sűríteni. Az egész hepajból a végén csak az irónia marad meg – az a hiány, amire valami sarki trafikban sebtében vásárolt bóvli reflektorral világít rá.
Persze még az emancipációs kiáltványok előtt (nyugaton) biztos maradandóbb visszhangja volt a nőnapnak, egyenjogúság meg a többi extratartozék: nemiség, a jövő termőföldje és kiszabadulni a konyhából. Mivel ez mára már szinte teljesen elbagatellizálódott, úgy értem, a soviniszta társadalom rájött, mekkora üzleti lehetőség lapul egy nőben. (például, amit eladásra szánunk, támogassuk meg egy mellcsokorral, aranyszabály), de manapság senkit nem fognak azért diszkriminálni, mert nőből van. A pólusok igencsak eltorzultak, ha nincs remekbeszabott dekoltázsod, fel se vesznek egy munkára, szóval megint kilyukadunk a nőnél, mint árucikknél. Ez a mai nap ennek ad egy fricskát. Mosolyogva bocsátjuk asszonyainkat áruba, a szociális érzékenység pedig odáig fajult, odáig volt képes javítani a nők helyzetén, hogy már ők is mosollyal ajkukon veszik természetesnek a szerepüket. A béranyaság például ellenkező előjelű prostitúció, és az, hogy egy szál virággal akarjuk megvenni a nők saját magukba vetett hitét, nekem mindig a leselejtezhetőséget juttatja eszembe. Persze, csodálat, tisztelet feléjük és Lennon szerint minden zseni mögött ott áll egy nő. Mögötte. (Khm.) Az asszony az ötvenes évek óta a világ négere maradt (by Lennon) – és ebben nincs semmi degradáció, ahogy Afrika, úgy a nők is az élet (egykor kizsákmányolt) bölcsői.

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Kattintson ide a kép beszúrásához.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>